Пиратите на нашето време - предприемачите.

Пиратите на нашето време - предприемачите.

На 29 юни 2007, преди точно 17 години, Apple пуска в продажба първия iPhone.

"По-добре да си пират, отколкото да се присъединиш към флота."

Този цитат не е на кого да е, а на Стив Джобс, лицето зад Apple и един от най-известните предприемачи и визионери на нашето време. Но какво означава да си пират в бизнеса? И как това ни помага да разберем днешните предприемачи?

Рискът е част от играта

Предприемачите, като пиратите, обичат рисковете. Те залагат не само пари, но и време и репутация. Вземете например Брайън Чески, съоснователя на Airbnb. Представяте ли си как е било в началото - да убеждаваш хората да пуснат непознати да спят в домовете им?
Той и съоснователите му са рискували всичко - време, пари, репутация. Дори са продавали пакетирани зърнени закуски, за да финансират мечтата си!

Плаване в непознати води

Предприемачите не се страхуват от новото. Те създават нови пазари и измислят нови начини да правим нещата. Netflix, например, даде старт на стрийминг революцията и започна да пуска филми онлайн, когато никой друг не го правеше. Те видяха възможност там, където другите не виждаха нищо.

Нови правила за нова игра

Предприемачите променят правилата. Те не просто играят по-добре от другите - те измислят нови игри. Airbnb промени хотелския бизнес, без да притежава нито един хотел. Uber промени транспорта, без да има собствени коли. Те не просто нарушиха правилата - те създадоха тотално нови индустрии и ниши, опериращи по техните правила.

Бъркотията на борда

Но да си пират в бизнеса не е лесно. Понякога е хаотично и трудно. Ранните дни на Facebook са били пълни с грешки и проблеми. Като всеки един стартъп те са искали да растат бързо, но това води до много бъркотия, хаос и несполучливи product launch-ве. Този начин на работа е вълнуващ, но не винаги работи дългосрочно. Когато бизнесът ви се разрастне, един пиратски кораб не е достатъчен, за да патрулира целия океан - който е вашата клиентска база.

От малък кораб до голям флот

Флота от кораби
Флота представлява дисциплина и структура

Много стартъпи се сблъскват с проблеми, когато порастват. Това, което работи за малък екип, често не върши работа за голяма компания. Затова предприемачите трябва да се научат да управляват по-големи "кораби".

Успешните предприемачи знаят кога да променят начина си на работа. Те въвеждат правила и структури, които помагат на компанията да расте. Джеф Безос превърна Amazon от малък онлайн магазин за книги в огромна компания с много различни бизнеси.

Предизвикателството е как да запазим духа на пиратите в голяма компания. Google например дава на служителите си време да работят по свои собствени проекти. Така те насърчават нови идеи, дори когато компанията е голяма.


Най-добрите компании успяват да съчетаят смелостта на пиратите с организацията на големия флот. Те насърчават нови идеи, но имат и ясни правила. Може би истинското предизвикателство за предприемачите е да започнат като дръзки пирати, но да се научат да управляват цял флот. В този баланс между новото и познатото, между риска и сигурността, се крие ключът към един устойчив бизнес.