Рекрутърите: Най-недооценените sales специалисти в технологичната индустрия

Рекрутърите: Най-недооценените sales специалисти в технологичната индустрия
Когато се вгледаме по-отблизо в паралелите между продажбите и рекрутмънта, истината става очевидна

Ако мислите, че най-добрите sales професионалисти са в отдел "Продажби", помислете отново. Те са в HR.

През изминалата година, докато изграждахме TalentSight, имахме възможността да общуваме с огромен брой рекрутъри. В процеса на тези разговори осъзнах нещо неочаквано: топ рекрутърите са всъщност елитни специалисти по продажби. Това може да звучи странно на пръв поглед, но когато се вгледаме по-отблизо в паралелите между продажбите и рекрутмънта, истината става очевидна.

Продажба на бъдеще

Както sales експертите продават продукти, рекрутърите "продават" кариери. И в света на технологиите, това е може би най-трудната продажба. Помислете за момент - продуктът, който рекрутърите предлагат, не е просто работа. Те продават бъдеще, визия и възможност за професионално развитие.

Техните "клиенти" са едни от най-търсените и скептични в света - топ технологичните таланти. Тези професионалисти често са обсипвани с оферти, имат множество възможности пред себе си и са изключително взискателни към потенциалните работодатели. За да успеят, рекрутърите трябва да бъдат не просто посредници, а истински консултанти по кариерно развитие.

Изкуството на убеждаването

Неведнъж се е случвало талантливи рекрутъри да убеждават топ разработчици да напуснат FAANG компании за рискови стартъпи. Това не е просто намиране на таланти - това е изкуството на убеждаването в най-чистата му форма.

Рекрутърът трябва да разбере дълбоко мотивацията на кандидата, да предвиди възраженията му и да представи убедителна визия за бъдещето. Те трябва да балансират между емоционални и рационални аргументи, да изградят доверие и да помогнат на кандидата да види потенциала, който може би самият той не осъзнава. Точно както един експерт по продажби.

Предизвикателства в ИТ рекрутмънта

Tехнологичният сектор се развива с главоломна скорост. Рекрутърите трябва постоянно да са в крак с новите технологии, промените в индустрията и еволюиращите нужди на компаниите. Те трябва да могат да говорят езика на програмистите, да разбират техническите предизвикателства и да оценяват умения в области, които може би дори не са съществували преди година.

Но може би най-голямото предизвикателство е дисбалансът между рекрутърската и програмистката общност. Тази пропаст често е породена от нерелевантни съобщения и липсата на технически познания на рекрутърите, необходими за правилно идентифициране на компетенциите на кандидатите. Например, рекрутърите може да питат за GitHub профил, но много от тях нямат идея как да разчетат информацията там. Това води до фрустрация и от двете страни - програмистите получават нерелевантни предложения, а рекрутърите пропускат талантливи кандидати.

Тези проблеми са често срещани, споделят наши клиенти, и показват нуждата от по-умни инструменти и по-добро обучение в областта на ИТ рекрутмънта. Преодоляването на тази пропаст е ключово за създаването на по-ефективен и удовлетворяващ процес по наемане за всички участници.

Преосмисляне на HR технологиите

Нека да преосмислим как използваме технологии за намиране на нови служители. Ако приемем, че добрите рекрутъри са като търговци на кариери, тогава имаме нужда от по-умни инструменти. Вместо просто да събираме автобиографии, трябва да създадем системи, които помагат на рекрутърите да "продават" страхотни кариерни възможности.

В TalentSight правим точно това. Нашата платформа използва изкуствен интелект, за да анализира уменията на кандидатите от различни източници. Тя също така помага на рекрутърите да общуват по-ефективно с потенциалните служители.

С TalentSight рекрутърите могат лесно да се свързват с много кандидати наведнъж, да изпращат персонализирани съобщения и да изграждат по-големи мрежи от таланти. Всичко това става, без да нарушаваме правилата на професионалните мрежи като LinkedIn.

Така на рекрутърите им остава повече време за важните неща - да провеждат интервюта с кандидати и да изграждат истински връзки с тях. Вместо да прекарват часове в търсене и изпращане на съобщения, те могат да се съсредоточат върху това, което правят най-добре - да разбират нуждите на хората и да им помагат да намерят перфектната работа.

Нашата цел е да направим работата на рекрутърите по-лесна и по-ефективна. Искаме да им дадем инструментите, от които се нуждаят, за да открият и привлекат най-добрите таланти в света на технологиите. Така компаниите ще могат да намерят страхотни служители, а хората - да открият работата на мечтите си.


В края на деня, може би е време да признаем, че някои от най-добрите sales професионалисти в технологичната индустрия не са тези, които продават софтуер или хардуер. Те са онези изключителни рекрутъри, които наистина "продават" бъдеще.

Тези елитни професионалисти са тези, които свързват таланта с възможностите, които оформят визии за кариерно развитие и в крайна сметка движат напред цялата технологична индустрия. Макар не всички рекрутъри да достигат това ниво, тези които го правят, се превръщат в истински MVP-та в своите компании. Те са скритото оръжие, което може да направи разликата между успеха и провала в силно конкурентния свят на технологиите.