Шампионски отбор в бизнеса

Шампионски отбор в бизнеса
Какво можем да научим от менижирането и изграждането на силен екип/отбор в бизнеса и в спорта?

Докато се подготвяме за вълнуващия финал на европейското първенство тази неделя между Испания и Англия, не мога да не забележа поразителните прилики между изграждането на шампионски футболен отбор и създаването на успешен бизнес екип. Като основател на TalentSight, платформа, която революционизира начина, по който компаниите намират и привличат топ ИТ таланти, виждам много паралели между света на футбола и света на рекрутмънта.

Селекцията е ключът

Както във футбола, така и в бизнеса, всичко започва с правилната селекция. Испания и Англия не са стигнали до финала случайно - те са резултат от внимателното подбиране и развиване на таланти. По същия начин, в TalentSight вярваме, че намирането на правилните хора е основата на всеки успешен бизнес.

Нашата платформа е като скаут от световна класа, който може да открие скритите таланти, които други пропускат. Ние помагаме на компаниите да намерят тези "нешлифовани диаманти", пасивните кандидати, които може да не търсят активно работа, но биха склонни да сменят текущата си работа, ако подходите към тях с оферта, която пасва на целите им.

Изграждане на балансиран състав

Един успешен футболен отбор се нуждае от баланс - нападатели, които вкарват голове, защитници, които пазят вратата, и полузащитници, които свързват всичко заедно. В бизнеса е същото. Не е достатъчно просто да наемете група от звезди - трябва да създадете балансиран екип, където всеки член допълва уменията на другите.

С TalentSight можете да търсите и намирате хора с разнообразни умения и опит, за да изградите екип, който е ефикасен и продуктивен. Когато членовете на екипа се допълват взаимно и работят добре заедно, резултатите са налице!

Данните като ключ към успеха

Говорейки за намиране на скрити таланти, не мога да не се сетя за филма "Moneyball" от 2011 г. с Брад Пит. Този филм перфектно илюстрира как използването на данни и аналитичен подход може да революционизира процеса на подбор на таланти в спорта. И точно тук виждам още една силна връзка между света на спорта и света на рекрутмънта.

В TalentSight сме като модерната версия на Били Бийн (героят на Брад Пит) в света на ИТ рекрутмънта. Подобно на начина, по който той използва статистически анализ, за да открие подценени играчи, ние използваме сложни алгоритми и изкуствен интелект, за да идентифицираме талантливи ИТ професионалисти, които може би са убягнали от погледа на традиционните методи за набиране на персонал като LinkedIn.

Нашата платформа анализира огромни количества данни - от публични профили до активност в технологични форуми и приноси към open-source проекти. Това ни позволява да открием "подценените играчи" в света на технологиите - тези скрити таланти, които може би нямат най-попълнените профили в LinkedIn, но притежават уменията и потенциала да бъдат звезди в правилния екип.

Култура на победители

Но както знаем от футбола (и от "Moneyball"), не е достатъчно просто да съберете талантливи индивиди - трябва да се изгради култура на победители. В най-добрите футболни отбори, както и в най-успешните компании, има силно чувство за обща цел и споделени ценности.

Намирането на правилните хора е само първата стъпка. Предизвикателство е да се създаде среда, в която тези таланти могат да процъфтяват. Успешните организации, подобно на шампионските футболни отбори, изграждат култура, която насърчава сътрудничеството, иновациите и постоянното развитие. Те създават атмосфера, в която всеки член на екипа се чувства ценен и мотивиран да даде най-доброто от себе си.

В света на бизнеса, както и във футбола, културата на победителите се характеризира с ясна визия, силно лидерство и споделени ценности. Тя насърчава откритата комуникация, взаимното уважение и стремежа към непрекъснато подобрение. Такава култура не само привлича топ таланти, но и ги задържа, създавайки сплотен екип, способен да посрещне всяко предизвикателство.

Адаптивност в търсенето на таланти

Както ще видим в предстоящия финал между Испания и Англия, най-добрите отбори са тези, които могат да открият и привлекат разнообразни таланти, адаптирайки се към променящите се нужди на играта. Същото важи и за търсенето на таланти в днешната бързо променяща се технологична среда.

В TalentSight ние постоянно актуализираме и подобряваме нашите методи за идентифициране на таланти, за да отговорим на променящите се нужди на ИТ сектора. Подобно на футболен скаут, който търси нови типове играчи за променящите се тактики, ние непрекъснато разширяваме нашите критерии и методи за търсене, за да открием най-подходящите таланти за всяка уникална роля и компания.


Докато гледате финала между Испания и Англия този уикенд, може би от плажа с хладна напитка в ръка, помислете за изгряващата звезда Ламин Ямал в испанския отбор - точно както футболните скаути откриват изключителни таланти, така и ние в TalentSight се стремим да улесним намирането на висококвалифицирани ИТ професионалисти, които могат да изиграят ключова роля за успеха на вашия бизнес.

Ако още нямате стратегия за подбор и не ползвате TalentSight, какво чакате? :)